PSIHOTERAPIE PSIHANALITICĂ ADOLESCENȚI
Adolescentul este un adult în devenire. El traversează o perioadă de tranziție complexă, solicitantă atât din punct de vedere biologic, emoțional, intelectual, dar și social. Adolescența este așadar un proces de creștere încărcat de presiuni interne și externe, în care reperele din perioada copilăriei sunt supuse unor reforme majore.
Adolescentul are nevoie să își definească propria identitate, separată de cea de până atunci, de copil, să își construiască propria ‘busolă’ de valori, de pasiuni, care să îl ghideze în viitor, ca adult.
Acesta este un parcurs care presupune în mod natural o anumită destabilizare internă și o intensitate emoțională importantă. Adesea apar conflicte în relația adolescentului cu părinții, cu profesorii, cu adulții față de care el caută să se distanțeze pentru a-și construi propriul drum, deși deseori el nu se simte încă pe deplin pregătit pentru a face față încercărilor vieții de adult.
Psihoterapia psihanalitică propune o acompaniere a adolescentului în această perioadă solicitantă, oferindu-i un spațiu ‘doar al lui’, confidențial (excepție făcând situațiile în care se află într-un pericol major), în care să își poată defini conturul propriei identități. Relația cu terapeutul, independentă de viața sa cotidiană, îi permite astfel să își exploreze trăirile interioare — precum fricile, nesiguranțele, furia, frustrările, dezamăgirile, dar și pasiunile, dorințele, aspirațiile — având mereu un suport emoțional securizant.
Psihoterapia adolescentului se desfășoară în ședințe individuale. Ocazional, sunt recomandate ședințe cu părinții adolescentului, care au ca scop susținerea părinților în a înțelege nevoile adolescentului, fără însă ca aspectul confidențialității să fie încălcat. În ședințele cu părinții, terapeutul vine în sprijinul dificultăților emoționale ale părinților, pentru ca relația acestora cu copilul lor să fie ușurată de tensiune.